top of page

Locatie

Gezellig dat je langs wilt komen. Sixtyforty is gevestigd in het sfeervolle historische TOLHUIS. Café sinds 1662!

Kaart

Buiksloterweg 7, Amsterdam

 

 

Neem het ​pontje vanaf Centraal Station naar  'Buiksloterweg'. Dan is het nog 1 minuut lopen.  

Kaart 2

Een locatie met een bijzondere geschiedenis

De fascinerende geschiedenis van deze unieke plek

Het TOLHUIS bevindt zich op het zuidelijkste puntje van Amsterdam Noord, aan het water van het IJ aan de overkant van Centraal Station. Dit gebied heet Volewijck, afgeleid van Vogelwijk. Vernoemd naar de vele vogels die vroeger het galgenveld bevolken. Hier bungelden de lijken van ter dood gebrachte misdadigers die hier na hun executie op de Dam naartoe zijn gebracht.

 

Café met een geurtje

Het TOLHUIS dankt zijn naam aan de tol die moest worden betaald om de Buikslotervaart op te mogen varen. Nu heet dit water overigens het Noord Hollands Kanaal. In eerste instantie bewoonde rond 1660 alleen de tolgaarder met zijn gezin Het TOLHUIS. Niet veel later werd de tolgaarder ook herbergier, met name omdat het regelmatig voorkwam dat arriverende schippers de stad niet meer in konden. Dat komt doordat de stad ’s avonds hermetisch werd afgesloten. De nieuwe herberg bood uitkomst. Als je tenminste tegen de geur van rottende lijken kon, afkomstig van het galgenveld!

Zomeravond bij het Tolhuis in 1890
Live muziek in het Tolhuis in 1800

Fotocollectie uit 17e en 18e eeuw

Het TOLHUIS is van historische waarde als een van de eerste plekken in Amsterdam waar zich een café/ restaurant/ herberg vestigde. Ontdek tijdens je bezoek ook onze bijzondere fotocollectie uit de 17e en 18e eeuw van het Tolhuis en Galgenveld. 

 

Sixtyforty

Food for the future. Spot with a soul.

Een zomeravond bij het Tolhuis rond 1860.

bottom of page